DE KARAKTERISTIEKEN

Er zijn enkele kenmerken die de meeste van ons gemeen hebben:

 1. Als jongeren gebruikten we fantasieën en gedreven masturbatie om gevoelens te vermijden. Wij zetten deze gewoonte verder in ons volwassen leven met een gedreven seksbeleving.
 2. Gedreven seks werd een drug, die we gebruikten om te vluchten voor gevoelens zoals angst, eenzaamheid, woede en zelfhaat, evenals blijdschap.
 3. Wij hadden de neiging om verlamd te worden door romantische obsessies. We raakten verslaafd aan onze zucht naar seks en liefde; als resultaat verzuimden we te leven.
 4. We zochten vergetelheid in fantasie en masturbatie, en verloren onszelf in gedreven seks. Seks werd een beloning, een straf, een afleiding en tijdverslindend.
 5. Wegens een laag gevoel van eigenwaarde gebruikten we seks om ons waardevol en compleet te voelen.
 6. Wij trachtten intensiteit en opwinding in ons leven te brengen door seks, maar voelden in onszelf de leegte toenemen.
 7. Seks werd een apart-iets, in plaats van het als een gezond element te integreren in ons leven.
 8. We werden verslaafd aan mensen en waren niet in staat het onderscheid te maken tussen seks, liefde en genegenheid.
 9. We zochten in anderen naar ‘magische’ kwaliteiten om ons compleet te voelen. We idealiseerden hen en aanzagen hen als een krachtig symbool, wat vaak verdween nadat we seks met hen hadden.
 10. We werden aangetrokken tot mensen die niet beschikbaar waren voor ons, of die ons zouden afwijzen of misbruiken.
 11. We hadden angst van relaties, maar bleven ze toch continu najagen. In een relatie vreesden wij verlaten of afgewezen te worden, maar zonder voelden we ons leeg en onvoldaan.
 12. Hoewel we steeds op zoek waren naar intimiteit met een ander persoon, ontdekten we dat het wanhopige karakter van onze verlangens een echte intimiteit met om het even wie onmogelijk maakte, en we ontwikkelden vaak ongezonde afhankelijke relaties die uiteindelijk onuitstaanbaar werden.
 13. Zelfs wanneer we de liefde van een ander persoon verkregen, leek het nooit genoeg en waren we machteloos om onze lustgevoelens tegenover anderen stop te zetten.
 14. Trachtend onze verslaving te verbergen, groeiden we verder weg van onszelf, van God en van juist die mensen waar we zo intens naar verlangden.